Het ontstaan van traanstrepen blijkt verschillende oorzaken hebben; te dunne traanbuizen, teveel traanvocht, aanleg, ontstekingen, haren in de ogen, bacteriën etc.
Maar het probleem is er en het is geen fraai gezicht, zeker niet bij witte honden. Dus je wilt er iets aan doen.
Als er sprake is van een echte ontsteking moet je er zo wie zo wat aan laten doen.

Veel hondeneigenaren grijpen naar de “Angels Eyes”, omdat het zo goed schijnt te werken. Als stagiaire in een trimsalon heb ik zo’n potje gekocht om eens uit te proberen. Dankzij mijn stagebegeleidster heb ik dit potje nooit meer aangeraakt. Er zou volgens haar antibiotica in zitten en dat kan nooit goed zijn. Honden raken resistent en als ze het echt nodig hebben werkt het niet meer.

Ervaring met het gebruik heb ik dus niet, maar gezien de vele ervaringen op internet schijnt het wel te werken.

Daar wilde ik meer over weten.
Inderdaad, “Angels Eyes” bevat het actieve ingredient Tylosine (antibioticum). Dit voorkomt infecties door gisten en bacterieen die verkleuringen kunnen veroorzaken. Tylosine bind de porfyrine pigmenten (ijzer en magnesium, welke de rode kleur veroorzaken) zodat ze niet aan het haar van uw huisdier binden.

Vroeger werd Tylosine gebruikt als groeibevorderaar in varkens en kippenvoer, waar de dieren vooral resistent voor werden door te lage en onregelmatige doseringen.
In Belgie is de verkoop van angels eye verboden omdat het als medcijn gezien wordt.

Waarom zou ik mijn huisdier een medicijn geven om er mooier uit te laten zien.
Dit is voor mij erger dan doping in de boddybuilding en wielersport. Je gaat er niet aan dood, maar goed is het niet. Het ergste is alleen dat jij dit voor een ander levend wezen beslist en niet jezelf aan doet.

En de volgende waarschuwing zegt voor mij ook al genoeg :
Use ANGELS EYES Daily: It is 100% safe for daily use and guaranteed to clear the tearing better than any other product on the market. Once you have ensured your pets overall health and comfort, use ANGELS’ EYES to eliminate any remaining tears stains.
It is important to consult with your vet before using ANGELS’ EYES if your dog has any health issues or on any other medication.
(mijn vertaling: het is 100% veilig, maar consulteer wel de dierenarts voor gebruik als je hond enige gezondheidsproblemen heeft of enige medicatie gebruikt.
Dat is bij mij geen 100% en klinkt als zichzelf indekken)

Daarbij zijn er nog alternatieven. Misschien zeg je dan, ja maar die werken niet zo goed. Zou “Angels Eyes” er niet zijn dan was er ook niets anders. “Angels Eyes” met antibioticum is voor mij gewoon geen optie, net zo goed als bleken met waterstofperoxide geen optie is. Dan maar traanoogjes. Het beestje wordt er niet mijnder lief van hoor. Koop dan geen hondje die wit is of traanoogjes heeft.

Zo heb ik de volgende alternatieven voorbij zien komen.

– allereerst weg knippen van de bruine, rode haren en daarna regelmatig

– schoon maken met gekookt water of

– schoon maken met afgekoelde thee

– insmeren met vaseline of een beetje olie (dan rollen de traantjes erover heen en trekt het vocht niet in de haren) in combinatie met regelmatig schoonmaken

– oogdoekjes speciaal hiervoor te koop (bijv Eye Wipes)

– “Angels Eyes Natural” De Actieve ingrediënten zijn: een mengsel van cranberry poeder, oregon grape root (De Oregon-grape is niet verwant aan druiven, maar dankt zijn naam aan de paarse kleur van bessen, die aan druiven doet denken) en marshmallow root (heemstwortel). Het inactieve ingrediënt bestaat uit 100% gevriesdroogde kippenlever.

Let op! Er zijn dus twee soorten “Angels Eyes”. “Angels Eyes” met antibioticum en “Angels Eyes Natural” zonder antibioticum. Het lijkt er op dat verschillende winkels op internet niet het verschil weten, aangezien ze een foto tonen van de natural versie en daar een tekst bij hebben staan van de versie met antibioticum.

Angels Eyes Natural :