Er is mij eens verteld dat honden geen voorkeur voor eten hebben. Je kunt ze elke dag hetzelfde geven en dat vinden ze prima.
Ik zeg “ONZIN” ! Natuurlijk eten ze elke dag graag hetzelfde, elke dag diezelfde droge brokken vinden ze prima, als ze maar kunnen eten. Eten is een eerste levensbehoefte die bij dieren veel sterker is dan bij mensen. Maar ze hebben wel degelijk een voorkeur.

Ooit heb ik een kruising bouvier/herder gehad en die weigerde pertinent dure sheeba hondenvoer. Ik dacht – ga ik haar even lekker verwennen – mooi niet dus. Ze vrat nog liever hondenpoep, wat ze dan ook regelmatig deed.

Onze vorige hond Donja, een mechelse herder, at fruit.
Eigenlijk werd haar dat aangeleerd door één en dezelfde persoon. Zo leerde ze appel, banaan, sinaasappel en ander fruit eten.
Dan kun je je afvragen of dit een rare gewoonte is van de hond of komt door persoon die het geeft. Want als ‘ik’ haar appel of wat ander fruit gaf hoefde ze het meestal niet. Maargoed, ze at het dus wel. Ook pakte ze met de secuurheid van een schoonmaakster in een porseleinenkast de bramen tussen de doornen van de struiken uit.

Luna, de hond van onze trimsaloneigenares, die eet wortel. Je maakt haar niet blij met een koekje, maar wel met een stuk wortel. Daar schijnt ze erg van te genieten.

Soms lees ik wel eens dat je boontjes of andere groente en fruit door het eten van de hond kan doen. Nou, Noemi hoeft het dan echt niet hoor. Hetgeen ze lust wordt er met grote zorg tussenuit gevist en de rest blijft liggen.

Zo had ik eens op de markt een vissekop gekocht voor Noemi. Ik vroeg me natuurlijk al af of ze het lekker zou vinden, maar dat was geen probleem. Gekookt en wel at ze het met smaak op, behalve ………… behalve de ogen. Die vistte ze er tussen uit en legde ze een meter van haar bak vandaan. Twee ronde visse-ogen keken ons van die afstand aan met een trieste blik, waarom ze niet op gegeten werden.

Het ligt dus puur aan de persoonlijke smaak van de hond. En dan zeggen ze dat ze geen voorkeur hebben …. onzin dus.